Zahájení sezóny 2014/2015 Zábřeh

 

Zahájení další sezóny proběhlo v oblíbeném ale pradalekém Zábřehu. Čekalo nás 5 zápasů a nějaké to pískání na celý víkend a znovu boj s největším nepřítelem našeho týmu - docházkou. Všechno probíhalo tak jak obvykle, předpokládaných hráčů bylo víc než dost a tentokrát jsme ani nemuseli počítat s 5 zápasy na den :) Bohužel znovu jsme si to stěžili sami, když pár dní před ligou začali chodit omluvenky. V každém kolektivním sportu na jakékoliv úrovni to funguje stejně. Když nedojdou hráči, tak tým nemá šanci vyhrát a co víc, nemá možnost si tu hru tak užít. Věřím, že každý hráč co v Zábřehu byl, do toho dal všechno a chtěl bych jim moc poděkovat, bez kohokoliv z vás by to bylo ještě daleko těžší!!! Vás ostatních poprosím myslet příště víc na tým. Jestli bude tým 300 existovat a bude se mu dařit, je v rukou každého z vás. Proto se to nazývá kolektivní sport ;)

Stručně ke hře: Myslím, že vzhledem k málopočetní sestavě, to nebyl až takový propadák, jedna výhra nad Bečkama a vydřená remíza s Vše za 39 je tomu důkazem. Bohužel slabiny našeho týmu už známe nejen my, ale i soupeři a my máme asi 3 měsíce na nich zapracovat, než bude další liga! V první řadě jsou to základy jako prudké nahrávky na lakrosku, do běhu, do akce. My si to nahrajeme obloučkem hned za půlkou a pak to tlačíme přes jednotlivce do brány. Jednak se musíme naučit nahrávat přesně, pak se musíme naučit nabíhat si pro nahrávku a z pohledu útočníka ty nabíhající hráče taky vidět a v neposlední řadě se hned nerozklepat když k nám přistoupí obránce. Stále můžou vznikat krásné akce, když útočník na sebe nalepí víc obránců, musí mít ale komu nahrát, musíme tam probíhat, zkoušet něco vymyslet, každý z nás by měl být schopný zkusit hru jeden na jednoho, bez toho aby z toho byla automaticky ztráta míče. Samostatnou kapitolou je pak boj o míč na zemi, a dorážky před bránou, tam to chce přidat tak 200 % na dravosti. 

No a samozřejmě obrana :D Ke konci víkendu to bylo myslím lepší, ale stejně: Nehrajeme zónu proto, aby byl každý na svém místečku, a když tama proběhne hráč, aby ho teda bránil. Zóna je od toho aby se pokryl celý prostor před bránou a aby obránci byli dostatečně blízko sebe aby si mohli vypomoct a útočníka zdvojit, klidně strojit. Proto ani hráči jako je Iky, Umar, nebo Šídlo neproběhnou obranou kvalitnějších týmů tak lehce jak kdyby tam byl před nimi jenom jeden hráč. Hlavní sílou zóny je zdvojení a výpomoc. U nás to bohužel znamená, že obránci neví, koho mají bránit, popřípadě brání dva stejného hráče bez míčku a ten s míčkem si jde lehce do souboje jeden na jednoho. Tady to chce, aby se hráči nesoustředili jenom na nabíhajícího si útočníka ve své blízkosti, ale hlavně na hráče s míčkem. Když vidím, že ten hráč se tlačí do brány a jeden ze spoluhráčů jde SPRÁVNĚ vypomoct a zdvojit ho, tak kašlu na svého hráče a běžím si vzít hráče který je volný před bránou (v momentálně nebezpečnější pozici) . Protože když se hráč s míčkem zdvojil tak asi musí být někde hráč volný. V obraně nastane sto dalších situací a toto je jenom jedna z nich, ale ta nejzákladnější, z které jsme dostali 80 % gólů. Jedna věc je, že to musí někdo ze zadu kočírovat a mluvit na hráče aby líp viděli volné útočníky, ale druhá věc je aby si daný hráči přivykly na systém zónové obrany, pomáhali si a dali do toho všechno. 

Věřím, že když vychytáme tyto základní chyby, bude to daleko lepší, každopádně v Českém lakrosu nikdy nešlo o to udělat díru do světa. Založil jsem lakros jako aktivitu pro starší skauty a kamarády abychom se vídali a užili si společný koníček. Z mého pohledu se nic nevyrovná tomu pocitu, když večer zničený, ale vysmátý sedíme všichni u ohně. A o to tady jde. Bez vás to nemá smysl! ;)

Výsledky zápasů najdete tady: https://mll.iktocante.cz/v2/mll-2014-2015/

 

Zahájení sezóny se zúčastnili: Rege, Malina, Bobr, Šídlo, Zmrzlík, Merci, Marťas a Dřívko

 

Rege